Το Fifteen Puzzle

   Το Fifteen Puzzle είναι ένα sliding puzzle που μαρτυρείται απο τα τέλη του 19ου αιώνα. Το παρουσίασε στο ευρύ κοινό ο Sam Loyd και σύντομα έγινε ένα από τα δημοφιλέστερα puzzles στον κόσμο, με φήμη αντάξια του κύβου του Rubik. Στις μέρες μας το συναντάμε σε διάφορες εκδοχές, εμείς όμως θα ασχοληθούμε με την πιο κλασσική απ' αυτές που αφορά έναν πίνακα 4x4 με δεκαπέντε αριθμημένα πλακίδια και ένα κενό (εξ ου και το όνομα Fifteen Puzzle). Στο ξεκίνημα του puzzle τα πλακίδια αυτά βρίσκονται ανακατεμένα και με τυχαία σειρά πάνω στον πίνακα και με το κενό να είναι συνήθως στην τελευταία θέση, κάτω δεξιά.


Τι μας ζητάει αυτό το puzzle :
  Το ζητούμενο είναι να μπουν τα πλακίδια στη σωστή σειρά, γλιστρώντας τα πάνω στον πίνακα, εκμεταλλευόμενοι κάθε φορά το κενό που σχηματίζεται από την κίνησή τους. Το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι ακριβώς σαν της εικόνας πάνω αριστερά.
   Παρακάτω θα βρείτε τόσο μια online εκδοχή του για εξάσκηση, όσο και ένα πολύ κατατοπιστικό βίντεο με οδηγίες, για να μάθετε να λύνετε το puzzle με μεγάλη άνεση.
 
 



Και το βίντεο με τις οδηγίες